Ένας λαός ο οποίος παραδίδεται στους εχθρούς του χωρίς αντίσταση, χωρίς πόλεμο, χωρίς μια τουφεκιά, καταντάει να είναι ζητιάνος της ελευθερίας του... και είναι το μόνο που του αξίζει!

(ellasAZ)


«…Επιδίωξη της τυραννίας είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες, αφ’ ενός για να συντηρείται με τα χρήματα τους η φρουρά του καθεστώτος, και αφ’ ετέρου για να είναι απασχολημένοι...οι πολίτες και να μην τους μένει χρόνος για επιβουλές. Σε αυτό το αποτέλεσμα αποβλέπει τόσο η επιβολή μεγάλων φόρων, η απορρόφηση των περιουσιών των πολιτών, όσο και η κατασκευή μεγάλων έργων που εξαντλούν τα δημόσια οικονομικά…» .. (Αριστοτέλης)

ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΊΔΕΣ

ΈΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΊΔΕΣ... ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΠΑΎΕΣΤΕ, Η ΣΥΝΉΘΕΙΑ ΛΈΝΕ ΓΊΝΕΤΑΙ ΛΑΤΡΕΊΑ, ΜΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΆΣ ΠΟΤΈ, ΠΩΣ ΌΤΑΝ ΣΥΝΗΘΊΖΕΙΣ ΤΟ ΤΈΡΑΣ... ΑΡΧΊΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΙΆΖΕΙΣ

.

.

Feb 11, 2010

ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ

Αυτή η έρημη η Αρκαδία ούτε οικόπεδα έχει ούτε βουνά ούτε πεδιάδες ούτε λαγκάδια ούτε ρουμάνια. Μιά σταλιά νομός είναι. Αλλά η πίστη κάποιων θρησκολήπτων της βαθειά. Θέλοντας λοιπόν να κτίσουν το ναύδριον της μεταμορφώσεως του Σωτήρος, και μη βρίσκοντας αλλού τόπο τον οικοδόμησαν στη θέση Βίγλα και, "τελείως συμπτωματικά" πάνω στα ερείπια του εκείσε ναού της Αθηνάς Σώτειρας και του Ποσειδώνος. Ναού του εβδόμου π.χ. αιώνος.

Σκάρωσαν, που λέτε, το ναύδριον δι' εράνου θρησκολήπτου τινός χήρας, αν και ωρισμένοι άπιστοι και αντίχριστοι ισχυρίζονται ότι ο εν λόγο έρανος έτρεφεν επι μακρόν την χήρα και την πολυνελή οικογένειαν της. Φυσικά είναι προφανές ότι το τοιούτον αποτελεί αισχρά συκοφαντία, αφού, ως γνωστόν η ιδιοτέλεια, όπως έδειξε και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος στην τηλεόραση, είναι άγνωστος στόν κύκλο των θρησκολήπτων ατόμων.

Ωστόσο, πρίν την θρησκόληπτον χήρα απ' τον ίδιο χώρο πέρασαν και μοναχοί της παρακείμενης μονής της Αγίας Παρασκευής (βοηθιά μας) και εξαφάνισαν το αρχιτεκτονικόν μαρμάρινον υλικόν, δια να μη είναι προφανώς εκτεθειμένον στα διάφορα καιρικά φαινόμενα και...κρυολογήση.

Μετά το θεάρεστον αυτό έργον εσκέπτοντο όλοι, σαν τον Γιαχβέ, την εβδόμην ημέρα ν΄αναπαυθούν.
Αμ δε. Διότι καλόν και άγιον το ναύδριον. Όμως του έλειπε κι ένας δρόμος, όπου οι φτωχοί κι ακτήμονες προσκυνηταί θα έφθαναν ώς εκεί με τα αγροτικά! Τις Μερσεντές, και τα Τζήπ 4Χ4. Έ!

Αφού άνοιξε πλέον και ο δρόμος, περίμεναν εις τας εξ Αυγούστου τούς προσκυνητάς, Οπότε ενεφανίσθη άλλος νταλγκάς αγιάτρευτος. Έστω ότι ήλθαν. Πού στο καλό θα βάζαν τ΄αμάξια τους;
Έπρεπε λοιπόν πάραυτα να γίνει δημόσιο πάρκινγκ. Διότι η κάνουμε σωστά την δουλειά η το κλείνουμε το μαγαζί που λέει ο λόγος.

Πλακώνει, που λέτε, η μπουλτόζα και πού σε πονεί και πού σε σφάζει! Ίσιωσε τον χώρο αλλά και έφαγεν τον αρχαϊκόν ναόν, εκεί είς την νότιον πλευράν, με αποτέλεσμα να καταπέσουν οι πέτρες της αρχαίας θεμελιώσεως. Αλλά έγινε ένα πάρκινγκ μέγκλα. Ήτο δε τόση η ευτυχία του ιερέως δια την επίτευξιν αυτού του εσθλού έργου, που απεφάσισε να περισώση την ύπαρξή του εις την αιωνιότητα δια μαρμαρίνης πλακός.

Όσον για την Αθηνά Σώτειρα και τον Πωσειδόνα, ας πάει και το παλιάμπελο. Σιγά τα ωά με το μαρμάρινο ειδωλολατρικόν περίπτερον αχούρι, διαστάσεων 24, 40Χ11, 55 μ, που τους είχαν κτίσει. Λές και μπορεί να συγκριθή με το ναύδριον αυτό, που αποτελεί στην μικρότητα του το αγλάισμα της ανατολίτικης αρχιτεκτονικής. Τι Αγία-Σοφιά και πράσειν άλογα...

Πάντως επεδείχθη και ο αρμόζων σεβασμός εις τον αρχαιολογικόν χώρον. Βεβαίως. Καθώς πάνω στα κρήπιδώματα του αρχαίου ναού πετάχτηκαν όλα τα άχρηστα οικοδομικά υλικά μετά την ανακαίνισιν του ναϋδρίου. Ήγουν πόρτες, παράθυρα, κεραμίδια, κ.α.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι όλα τα παραπάνω έγιναν επίτηδες.
Άπαπα! Μάλλον οι συγκυρίες φταίνε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

No comments:

Post a Comment